Liposuctie kan ook staande worden uitgevoerd

Dr. King Hoen Tan

Op iedere hoek van de straat verschijnt wel zo’n beetje een kliniek voor plastische chirurgie.
‘Schoonheid is maakbaar’, lijkt de trend en het is gebruikelijk zelfs op feestjes, in de kantine en waar dan ook hardop een ooglidcorrectie, liposuctie of borstoperatie te overwegen. Een gegeven waar we volgens doctor King Hoen Tan om verschillende redenen erg voorzichtig mee om moeten omspringen.


Ik ben van mening dat je nooit zomaar bij de eerste de beste kliniek naar binnen moet lopen voor een behandeling. Ik pleit beslist voor objectieve voorlichting en die krijg je van specialisten die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie. Met dit soort zaken moeten we namelijk niet lichtzinnig omspringen. Het zijn en blijven namelijk serieuze operaties, aldus dr. Tan. De ervaren plastisch chirurg is een enorme voorstander van het geven van zoveel mogelijk eerlijke informatie, ook over de nadelen en de mogelijke complicaties van chirurgische behandelingen. Als patiënt wil je bijvoorbeeld gewoon van je buikje af. Je legt al je vertrouwen in handen van de betreffende chirurg. Maar waarom wordt er nu eigenlijk in dit specifieke geval gekozen voor juist een buikwandcorrectie en niet voor een liposuctie, of andersom. dr. Tan zelf verkiest in veel gevallen de liposuctie boven de buikwandcorrectie. Bij een buikwandcorrectie blijft er namelijk altijd een behoorlijk litteken zichtbaar en dat is vooral bij een donkere huid beslist niet fraai. Ook zijn de risico’s op nabloedingen, vochtophopingen en zelfs infecties reëel. “Een goede voor- en nabehandeling zijn hoe dan ook.”


Liposuctie

Liposuctie is gebaseerd op een techniek die in de 70-jaren werd ontdekt door de artsen Illouz en Fournier. Vet werd aanvankelijk weggezogen met tamelijk dikke buizen. “Mensen hebben vaak dit soort beelden op televisie gezien en laten zich daardoor afschrikken. Eigenlijk hoeft dat niet, want de techniek is veel verfijnder geworden. De buizen zijn veel dunner en ook wordt er niet meer zo heel diep vet weggezogen. Tegenwoordig wordt, een liposuctie trouwens nooit meer ‘droog’ uitgevoerd, hierdoor is er minder kans op nabloedingen. Het gebied dat behandeld gaat worden , wordt gevuld met een vloeistof met zout en een verdovende stof. Het grote voordeel is dat complete narcose niet perse noodzakelijk is en de liposuctie deels staande kan worden uitgevoerd. Het is dan voor de chirurg eenvoudiger vetophopingen zeer nauwkeurig weg te halen. Door het wegzuigen van vet kan men de contouren van het lichaam verbeteren. Liggend zijn de vetophopingen vaak minder zichtbaar. Men kan daarom liposuctie wel in liggende houding beginnen, maar de controle op het resultaat en de finishing touch, moet in staande houding gebeuren.

Om dit doel te bereiken is liposuctie onder plaatselijke verdoving essentieel. Op deze wijze kan men terecht spreken van liposculptuur oftewel het beeldhouwen van de vetverdeling. Uiteraard zal het uiteindelijke resultaat pas na enkele maanden gezien worden en zullen er tijdelijk vochtophopingen kunnen ontstaan. Een goede nabehandeling, zoals het dragen van drukkleding, massage en eventuele lymfdrainage, zal ervoor zorgen dat het optimale resultaat eerder bereikt kan worden. Voor het uiteindelijke resultaat is ook belangrijk hoe de beginsituatie was. Cellulitis, een slappe, onregelmatige huid zijn door liposuctie niet te corrigeren. Een goede selectie van patiënten is daarom belangrijk. Daarentegen zijn vetophopingen in boven en onderbuik vaak beter met liposuctie te corrigeren dan met een buikwandcorrectie met zijn problemen. Indien er na liposuctie dan toch een slappe huidplooi overblijft, is deze met een vrij eenvoudige huidcorrectie te verhelpen. Het bijbehorende litteken is dan ook kleiner dan bij een buikwandcorrectie.

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.