Eerlijke voorlichting over plastische chirurgie is van groot belang.


De groeiende publiciteit rond de plastische chirurgie en de toegenomen aandacht van de media die dit onderwerp krijgt, maken de noodzaak van eerlijke voorlichting steeds groter. Sommigen denken dat plastische chirurgie synoniem is aan cosmetische chirurgie maar in feite is cosmetische of esthetische chirurgie slechts een onderdeel van plastische chirurgie.

De moderne plastische chirurgie is begonnen in de twintigste eeuw met de oorlogschirurgie van de eerste en tweede wereldoorlog.

De ernstige gevolgen van uitgebreide aangezichtsletsels en verbrandingen vormden een uitdaging voor beroemde chirurgen als de Nieuw Zeelander Gillies en de Nederlander Esser. Beide werkten als legerarts bij de strijdende partijen. Zij waren de pioniers van de huidige plastische chirurgie. Zij ontwikkelden de principes van de huidige wondbehandeling, de verzorging van brandwonden in speciale centra en reconstructieve chirurgie om de wonddefecten in het gezicht en elders op het lichaam te bedekken.

Pas na de tweede wereldoorlog werd het esthetische deel van de plastische chirurgie steeds belangrijker. Desondanks is ook dit aspect van de plastische chirurgie gebaseerd op een goede kennis van de wondgenezing en wondverzorging.

De esthetische chirurgie maakte een stormachtige ontwikkeling door, door de behoefte er zo goed mogelijk uit te zien. Thans besteden de media als de t.v. en tijdschriften uitgebreid aandacht aan dit fenomeen, door sommigen ook aangeduid als cosmetische chirurgie, Klinieken schieten als paddestoelen uit de grond. Als leek is het niet eenvoudig een onderscheid te maken tussen een cosmetisch arts zonder chirurgische vooropleiding en een in esthetische chirurgie getrainde plastisch chirurg. Gelukkig wordt men steeds mondiger en er is niets op tegen de behandelaar te vragen naar diens kwalificaties en ervaring bij bepaalde ingrepen.

Daarbij dient de behandelaar een goede voorlichting te geven, want elke ingreep is geschikt. Alles heeft voor en nadelen en in bepaalde gevallen moet men zelfs een behandeling afraden. Het is in ieder geval raadzaam dat er geen valse verwachtingen worden gewekt. Een goede voorlichting is verder vereist omdat er tegenwoordig een ruime keuze bestaat tussen een chirurgische en niet chirurgische behandelingen.

Bij de chirurgische behandelingen moet men denken aan borstvergrotingen, liposucties. borstverkleiningen, ooglidcorrecties, facelift, oorcorrecties, buikwandcorrecties, neuscorrecties.

Bij de niet chirurgische behandelingen denkt men met name aan rimpelbehandelingen met injectables, botox, lipvergrotingen, lipolyse, lipofilling en de silhouttelift.
Bij alle behandeling geldt echter: “Bezint voor je begint”
Objectieve voorlichting kan verkregen worden bij plastisch chirurgen aangesloten bij de N.V.P.C. en uiteraard ook de bij de auteur van dit artikel.

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.