Drtan  »  Behandelingen  »  Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie (blepharoplastiek)


Bij deze operatie kunnen zowel de wallen onder de ogen als de slappe overhangende bovenoogleden worden gecorrigeerd. De factoren die verantwoordelijk zijn voor de onderooglidafwijking zijn in de regel ingewikkelder dan de bovenoogleden. Dit maakt een wat andere aanpak noodzakelijk. Correctie van zowel de huid als van de onderliggende spier en het vetweefsel rond de oogbol is dan de aangewezen manier.


Voorbereiding thuis


Wilt u de dag waarop de ingreep plaatsvindt a.u.b. geen bodylotion op uw armen smeren.
Om de bloedingsneiging voor en na de operatie te doen afnemen, dient u driemaal daags 20 druppels Arnica D6 (dr. Vogel) te slikken. Begin hier twee weken van tevoren mee en ga er tot twee weken na de operatie mee door. Bent u niet gewend om vers fruit te nuttigen, dan is het aan te raden ook 1 gram Vitamine C per dag gedurende deze periode te nemen. Roken dient u te minderen of zo mogelijk te stoppen. Het gebruik van alcohol is gedurende deze tijd ook verboden evenals het gebruik van Aspirine en bloedverdunnende medicijnen. Gebruikt u deze middelen op doktersadvies, meldt dit dan bij het eerste gesprek zodat tijdig gestopt kan worden. Vindt u het prettig voor de operatie een rustgevend middel te gebruiken, vraag daar dan een recept voor en neem dit één uur voor de ingreep in.


De dag van de operatie


Op de dag van de operatie mag u gewoon ontbijten. De operatie duurt ongeveer een uur voor bovenleden en een uur voor onderoogleden en gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving of in dagbehandeling onder narcose. Tijdens de operatie wordt er bij de bovenoogleden een snee gemaakt in de plooi van het bovenooglid.
Bij de onderoogleden wordt vlak langs de wimperrand een snee gemaakt. Het teveel aan huid en vetweefsel wordt weggenomen en de wond wordt met een dunne draad gesloten. De littekens zijn zo gelegen dat ze niet opvallen.


Na de operatie


De eerste week na de operatie zijn uw oogleden gezwollen. Soms zijn er ook kleine bloeduitstortingen. Deze verkleuringen zijn meestal na een week verdwenen. Bovendien kan het zijn dat u na de operatie niet zo goed ziet. De oogspieren zijn door de verdoving tijdelijk uitgeschakeld en het kan enige tijd duren voor de verdoving helemaal is uitgewerkt.  Het is daarom onverantwoord om zelf aan het verkeer deel te nemen wanneer u het ziekenhuis verlaat. Zorg ervoor dat iemand u komt ophalen. Om zwelling tegen te gaan, kunt u fijngemaakt ijs in een washandje op de ogen leggen. Doe het ijs eerst in een plastic zakje zodat het water niet over het gezicht loopt. Op het ooglid bevinden zich kleine pleistertjes die de hechtingen op hun plaats houden. Laten deze pleistertjes los, breng dan nieuwe over de oude aan. U krijgt er een aantal mee naar huis. Knip niet aan de hechtingen!
Pas de eerste dagen op met bukken en buig uw hoofd zo min mogelijk voorover. Dit om de kans op bloedingen te verkleinen. Uw ogen kunnen lichtgevoelig zijn en branderig aanvoelen. Neem daarom een zonnebril mee naar het ziekenhuis en draag deze de eerste week.
Rokerige ruimtes kunt u beter mijden.


Risico’s


Aan elke operatie is een risico verbonden. De belangrijkste risico’s bij een ooglidcorrectie zijn nabloeding of een infectie. Bij een bloeding plat gaan liggen, 15 minuten afdrukken met een handdoek. Soms bestaan er gedurende de eerste weken na de operatie moeilijkheden met het sluiten van de ogen. Dit herstelt zich vrijwel altijd spontaan.


Controle


Een week na de operatie komt u voor het verwijderen van de hechtingen en voor controle op de polikliniek. De littekens genezen mooier als u ze vanaf dit moment soepel houdt met een vette crème. Gedurende de eerste zes weken wordt u aangeraden de littekens zo min mogelijk bloot te stellen aan fel zonlicht. Gaat u toch in de zon, gebruik dan een zonnebril en een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Na drie maanden volgt opnieuw controle.

Voor de operatie Na de operatie
Ooglidcorrectie Ooglidcorrectie
Ooglidcorrectie Ooglidcorrectie
Ooglidcorrectie Ooglidcorrectie

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.