Contractuur van Dupuytren


De contractuur van Dupuytren bestaat uit een harde bindweefselstreng die zich meestal op oudere leeftijd in de handpalm en de vingers ontwikkelt en een gebogen stand van de vingers kan veroorzaken.
Doel van de operatie is om de harde bindweefselstreng (en) onder de huid van de handpalm en de vingers te verwijderen. Hiertoe wordt een snee gemaakt in de handpalm  en de vingers te verwijderen. Hiertoe wordt een snee gemaakt in de handpalm die, afhankelijk van de uitbreiding van de strengvormen, zal doorlopen tot in de vinger.
Na het verwijderen van de strengen wordt de huid, meestal in zigzagvorm, met kleine hechtingen gesloten. Zodoende wordt weer een normale stand van de vingers verkregen. De duur van de opname is een dag.


Voorbereiding thuis


De dag vóór opname mag u na 24.00 uur niet meer eten of drinken. U komt nuchter naar het ziekenhuis.


De dag van de operatie


De operatie duurt 45 à 60 minuten en wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U krijgt een injectie in de hals waardoor de arm langzaam gevoelloos wordt.
Hierna wordt een strakke band om de bovenarm gewikkeld om de bloedtoevoer in uw arm tijdelijk stil te leggen. Hierdoor kunnen de bindweefselstrengen in uw hand goed worden gezien en verwijderd. U ziet zelf niets van de operatie, omdat uw arm achter een schermpje ligt.


Na de operatie


Uw hand wordt verbonden in een drukverband. In sommige gevallen wordt tijdens de operatie een spalk aangelegd om de vingers zoveel mogelijk gestrekt te houden. Tevens krijgt u een mitella. Deze moet u omhouden tijdens het lopen. Ligt u in bed, leg dan uw arm op een kussen. Tegen de pijn kunt u Paracetamol gebruiken.


Risico’s


De risico’s van de operatie zijn vooral wondinfectie en hematoomvorming. Als dit het geval is, zal de behandelend arts zout- of sodabaden en antibiotica voorschrijven. Is de strengvorming erg uitgebreid, dan kunnen ook zenuwtakjes in het proces betrokken zijn en kan een verminderd gevoel optreden. Als de strengen in het onderhuidse weefsel zijn ingegroeid, kan na de operatie een verminderde doorbloeding van de huid het gevolg zijn. Deze plaatselijke donkere plekjes genezen echter snel.


Controle


Na 3 tot 4 dagen wordt op de polikliniek het drukverband verwijderd, het verband verschoond en de wond geïnspecteerd.
Na twee weken wordt de wond gecontroleerd en de hechtingen verwijderd. U kunt nu een gewone zachte crème gebruiken om de hand soepel te houden. U mag de hand de eerste tijd niet overbelasten en niet zwaar tillen. Lichte werkzaamheden zijn toegestaan; u voelt zelf wel waar uw grenzen liggen. Bij nat of vuil werk kunt u uw hand beschermen met een huishoudhandschoen.
In het begin kan de huid nog wat stug aanvoelen. Dit zal in de loop van enkele maanden verdwijnen. Zijn uw vingers erg krom gaan staan, dan kan het noodzakelijk zijn om ook nog een speciale spalk aan te meten. Deze dient ervoor om de geschrompelde structuren rond uw gewrichten langzaam maar zeker op te rekken. Na het verwijderen van de hechtingen zal samen met u worden bekeken of een spalk nodig is. In bepaalde gevallen is medebehandeling door een revalidatiearts of een fysiotherapeut noodzakelijk. Na drie maanden volgt opnieuw een controle.

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.