Carpaal Tunnelsyndroom


Bij een carpaal tunnelsyndroom is een zenuw in de pols bekneld geraakt. Deze zenuw loopt door een tunnel onder de dwarse polsband. Omdat het bindweefsel in de tunnel zwelt, raakt de zenuw bekneld.
Bij de operatie wordt de zenuw die beklemd is geraakt in de pols, losgemaakt door een sneetje in de hand. Deze snee van 3 à 4 cm wordt in één van de lijnen in de handpalm gemaakt. Het litteken zal later nauwelijks zichtbaar zijn.


Duur van de opname:  één dag.De dag van de operatie
De operatie duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt onder bloedleegte, waarbij een strakke band om de bovenarm wordt aangebracht. De operatie kan zowel onder plexus anesthesie (prikje in de hals) geschieden, waarbij u wakker blijft tijdens de ingreep, of onder narcose worden gedaan.


Na de operatie


Het gebruik van Aspirine voor de ingreep dient zeven dagen gestaakt te worden. Na de operatie verdient het de aanbeveling om Paracetamol tegen de pijn te gebruiken, tenzij u op doktersadvies Aspirine slikt.
Na afloop wordt de arm verbonden met een drukverband, tevens krijgt u een mitella. In bed dient u de arm hoog op een kussen te leggen.
Na enkele dagen wordt het verband door de chirurg verwijderd. Deze onderzoekt of de genezing goed verloopt en er geen wondinfectie of grote bloeduitstorting is. Het litteken kan gezwollen zijn.
De pols kan gevoelig zijn en steken. U mag niet verwachten dat de klachten van vóór de operatie direct over zijn. Dit kan enkele weken tot maanden duren. Eventueel zullen de revalidatiearts en een fysiotherapeut uw genezingsproces begeleiden.


Risico’s


Aan elke operatie is een zeker risico verbonden. Het belangrijkste risico bij deze operatie is een wondinfectie. Mocht zich bij u een infectie voordoen, dan zal uw behandelend chirurg hiertegen vanzelfsprekend maatregelen nemen.


Controle


Eén week na de operatie komt u terug op de polikliniek voor controle, soms krijgt u een nachtspalkje aangemeten. Een week later worden de hechtingen dan verwijderd. U kunt vanaf dat moment een gewone zachte crème gebruiken om de huid soepel te houden.


U mag de hand de eerst tijd niet overbelasten en niet zwaar tillen. Lichte werkzaamheden zijn toegestaan; u voelt zelf wel aan waar uw grenzen liggen.
Bij nat of vuil werk kunt u uw hand beschermen met een huishoudhandschoen.
Na drie maanden volgt er weer een controle. 

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.