Buikwandcorrectie ( abdomen pendulans)


Bij de operatie buikwandcorrectie wordt overtollige buikhuid verwijderd.
De duur van de opname is drie tot vier dagen.


Voorbereiding thuis


De dag vóór opname mag u na 24.00 uur niet meer eten, drinken en roken. U komt nuchter naar het ziekenhuis.
De plastisch chirurg schrijft een speciale broek voor. Nagellak dient u voor de operatie te verwijderen. Zorg voor een goede stoelgang zodat u niet meteen na de operatie hoeft te persen.


De operatie


Een verpleegkundige bereidt u op de afdeling voor op de operatie. In de operatiekamer ziet u de plastisch chirurg en anesthesioloog. Er is dan slechts tijd voor een kort gesprek. Voor de operatie tekent de plastisch chirurg het operatiepatroon op uw buik af.
De operatie duurt gemiddeld anderhalf uur en gebeurt onder algehele narcose. Boven de schaamheuvel wordt een ovaalvormige snede gemaakt, die van lies tot lies loopt. Omdat de navel niet op dezelfde plaats blijft, wordt in de huid die naar beneden wordt getrokken, een opening voor de navel gemaakt. Verder worden, indien nodig, de rechter en linker rechte buikspier met elkaar verbonden. Er worden twee drains geplaatst. Dit zijn dunne slangetjes waardoor het wondvocht kan afvloeien en dat daarna wordt opgevangen in twee plastic flessen.


Na de operatie


Na de operatie krijgt u de speciale broek aan. U heeft korte tijd een infuus. Lachen, niezen en hoesten kunnen pijnlijk zijn. Ook is het mogelijk dat u spierpijn op andere plaatsen dan in de buurt van het litteken heeft. De plastisch chirurg zal u vertellen hoeveel gewicht u door de operatie bent kwijtgeraakt. Een dag na de operatie mag u uit bed. Rechtop lopen, kost waarschijnlijk nog moeite. Het verband wordt dagelijks verwisseld. Het grote litteken is bij het dragen van een niet al te kleine bikinibroek niet te zien. Er is dus ook een litteken rond de navel, maar dat zal echter nauwelijks zichtbaar zijn en na ongeveer een jaar grotendeels zijn weggetrokken. De kans bestaat dat de huid van de onderbuik na de ingreep minder gevoelig is. Vaak is dit een verschijnsel van tijdelijke aard, soms is het blijvend. Bij mensen met een donkere huidskleur en bij jong volwassenen bestaat de kans op een verdikt litteken op de onderbuik. Meestal worden de drains na twee dagen verwijderd; dit is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. Een verpleegkundige leert u de wond te verbinden zodat dit eenmaal thuis ook zelf kunt doen.


Risico’s


Voor een goede wondgenezing is het van belang dat u vanaf twee weken vóór de operatie tot minimaal twee weken na de operatie niet rookt.
Een enkele keer ontstaat vochtophoping in de buik. Dit kan poliklinisch worden afgezogen. Soms ontstaat een bloeduitstorting in de buik, die ontlast moet worden. Zoals bij elke operatie is een wondinfectie mogelijk, vooral als reactie op de hechtingen. Gelukkig is dit risico beperkt en meestal makkelijk te verhelpen door de betreffende hechtingen te verwijderen. Iedere patiënt krijgt vlak voor de ingreep antibiotica toegediend via het infuus. In uiterst zeldzame gevallen kan een wondabces ontstaan waarvoor opname in het ziekenhuis en soms ontlasting van het abces onder narcose nodig is.


Naar huis


Vanaf 48 uur na de operatie mag u zich dagelijks kort douchen met Unicura desinfecterende zeep en daarna goed naspoelen dit is om infectie te voorkomen. Daarna verbindt u de wond met eerst een vet en daaroverheen een droog gaas. Bij ontslag krijgt u een recept meer voor verbandmiddelen. Zorg dat uw stoelgang vlot verloopt zodat u niet hoeft te persen. Zo nodig kunt u zemelen of lichte laxeermiddelen gebruiken. Gedurende de eerste vier tot zes weken na de operatie kunt u zich nog slap voelen. Vermijd daarom zwaar werk en regel eventueel hulp in huis. Ga niet in de felle zon zitten om ongewenste zwelling door warmte te voorkomen.
Het is verstandig om 6 weken lang dag en nacht een pantybroekje te dragen.


Controle


Ongeveer tien tot veertien dagen na de operatie komt u voor het verwijderen van de hechtingen op de polikliniek. U krijgt een recept mee voor zalf om het litteken soepel te houden. Vanaf dit moment kunt u weer gewone zeep gebruiken.
Na drie maanden volgt opnieuw een controle. De zwelling en de gevoeligheid zijn dan meestal verdwenen..

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.