Borstverkleining (mammareductie)


In het eerste gesprek wordt meer met u besproken hoe groot uw borsten na de operatie worden. U krijgt de maat beha op die u bij opname moet meenemen. Heeft u een cup F, G, of H, dan is een cup D het hoogst bereikbare, heeft u een cup DD of E, dan wordt het een cup C.
Het prettigst is een sportbeha met voorsluiting zonder beugel. Neem een aantal verschillende maten beha’s mee omdat door het verband de beha in eerste instantie soms groter moet zijn.
De kans bestaat dat het gevoel in de tepels minder wordt, meestal komt het na enkele maanden weer terug. Het wordt afgeraden om na de operatie borstvoeding te geven. De moedermelk kan namelijk gaan stuwen en de mogelijkheid bestaat dat de borsten eerder verslappen. De duur van de opname is gemiddeld drie dagen.


Voorbereiding thuis


Neem (nacht)kleding mee die u gemakkelijk aan en uit kunt doen, bijvoorbeeld met knopen aan de voorkant. De littekens zijn namelijk gevoelig bij het omhoog doen van de armen. De dag voor opname mag u na 24.00 uur niet meer eten of drinken. U komt nuchter naar het ziekenhuis.


De operatie


Een verpleegkundige bereidt u op de afdeling voor op de operatie borstverkleining. In de operatiekamer ziet u de plastisch chirurg en de anesthesioloog. Er is dan slechts tijd voor een kort gesprek. De plastisch chirurg tekent vervolgens met een viltstift het operatiepatroon op uw borsten af. Borsten zijn zelden symmetrisch en er wordt altijd met de kleinste borst begonnen om de verkleining van de grootste borst aan te passen. Hoewel gestreefd wordt naar een zo symmetrisch mogelijk resultaat is het onmogelijk dit te garanderen.
De operatie duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur en gebeurt onder algehele narcose. Bij matig grote borsten kan een insnijding rond het tepelhof worden gemaakt en van daaruit schuin naar beneden. Op die plaats komt dus het litteken. Bij zeer grote of slappe borsten wordt voor een andere insnijding gekozen, waarbij een verticaal litteken van het tepelhof naar beneden komt en een horizontaal litteken in de huidplooi onder de borsten. Als u later een beha of bikini draagt, vallen de littekens daaronder weg. Soms ontstaat enige verbreding van het litteken.
Onder het tepelhof en erachter, naar de grote borstspier toe, wordt het teveel aan borstklierweefsel weggehaald. U hoort na de operatie hoeveel weefsel verwijderd is. In iedere borst wordt een drain geplaatst. Dit is een slangetje waardoor het wondvocht wordt afgevoerd en dat daarna wordt opgevangen in een plastic fles. Het borstklierweefsel wordt opgestuurd voor onderzoek.


Na de operatie


Na de operatie heeft u een korte tijd een infuus. Mocht u zich onzeker voelen om met het infuus naar het toilet te gaan, vraag dan een verpleegkundige om assistentie. Vlak na de operatie kunnen de borsten wat blauw verkleurd zijn. Dit komt door bloeduitstortingen, die na een paar weken weggetrokken zullen zijn. Het litteken kan de eerste tijd rood zijn, dit trekt in de loop der jaren geleidelijk weg. Na een dag wordt het verband verwisseld. De drains worden verwijderd; afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. Na het verwijderen van de drains kunt u naar huis. Een verpleegkundige leert u de wond te verbinden, zodat u dit thuis ook zelf kunt doen.


Risico’s


Voor een goede wondgenezing is het van belang dat u vanaf twee weken voor de operatie tot minimaal twee weken na de operatie niet rookt. De belangrijkste risico’s bij een borstverkleinende operatie zijn een nabloeding of een infectie. Mocht zich bij u een nabloeding of een infectie voordoen dan zal uw behandelend chirurg hiervoor maatregelen nemen. Bij een nabloeding wordt u opnieuw onder narcose gebracht. Gelukkig komt deze complicatie zelden voor. Een ander zelden voorkomend risico is een verminderde doorbloeding van de tepel.


Naar huis


Vanaf 48 uur na de operatie dient u zich dagelijks kort te douchen met Unicura desinfecterende zeep om infectie te voorkomen. Daarna verbindt u de wond eerst met vet en daaroverheen een droog gaas. U krijgt hiervoor een recept mee naar huis.
Zelf autorijden is de eerste weken na de operatie af te raden.
Het is verstandig om zes weken lang dag en nacht een beha te dragen. In deze periode mag u geen zwaar lichamelijk werk verrichten en ook niet sporten. Administratief werk mag na twee weken evenals autorijden.


Controle


Twee weken na de operatie worden op de polikliniek een aantal uitwendige hechtingen verwijderd. Een week later volgt de rest. Alle overige hechtingen zitten onder de huid en zijn oplosbaar. Daarna kunt u weer gewone zeep gebruiken. U wordt geadviseerd om 8 weken lang de littekens twee keer per dag met een littekenzalf in te smeren. U krijgt hiervoor een recept mee. Na drie maanden volgt weer controle en na een half jaar nogmaals.

Voor de operatie Na de operatie
Borstverkleining
Borstverkleining

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.