Drtan  »  Behandelingen  »  Borstvergroting

Borstvergroting


Borstvergroting is mogelijk door het inbrengen van een prothese. Tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg wordt besproken wat uw wensen zijn met betrekking tot de grootte van de borsten en wat haalbaar is. U hoort dan ook welke maat beha u moet meenemen. Het prettigst is een sportbeha met voorsluiting zonder beugel.
De operatie kan in dagbehandeling plaatsvinden.
Na de operatie blijft het mogelijk om borstvoeding te geven. De kans bestaat dat het gevoel in de borsten minder wordt, maar meestal komt het na enkele maanden weer terug. Onderzoek naar knobbeltjes in de borst blijft ook mogelijk én noodzakelijk. De aanwezigheid van een siliconenprothese maakt echter de beoordeling van röntgenfoto’s van de borsten moeilijker.
Meldt daarom bij röntgenonderzoek van de borsten altijd dat er prothesen zijn geïmplanteerd.


Voorbereiding thuis


De dag vóór de operatie mag u na 24.00 uur niet meer eten of drinken. U komt nuchter naar het ziekenhuis/ kliniek. Neem (nacht) kleding mee die u gemakkelijk aan en uit kunt doen, bijvoorbeeld met knopen aan de voorkant. na de operatie zijn de littekens namelijk gevoelig bij het omhoog doen van de armen.


De operatie


Een verpleegkundige bereidt u op de afdeling voor op de operatie. In de operatiekamer ziet u de plastisch chirurg en de anesthesioloog. Er is dan slechts tijd voor een kort gesprek. De operatie duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur en gebeurt onder algehele narcose. In de natuurlijke plooi onder de borst wordt een snee gemaakt, waarna de prothesen onder steriele omstandigheden worden ingebracht.
De prothese kan zowel tussen de borstklier en de grote borstspier (subglandulair) of tussen de grote borstspier en de borstkas (subpectoraal) worden geplaatst. In overleg met u zal de plastisch chirurg de plaats bepalen. In iedere borst wordt een drain geplaatst. Dit is een dun slangetje waardoor wordt afgevoerd en dat daarna wordt opgevangen in een plastic fles.


Prothesen en kapselvorming


De plastisch chirurg zal in overleg met u een keuze maken voor de in te brengen prothese. Hierbij dient u te bedenken dat kapselvorming, het vormen van een bindweefsellaag om de prothese, onvermijdelijk is. Bij de meeste vrouwen is dit niet te voelen en geeft dit geen klachten. Soms gaat het kapsel schrompelen. Dit kan dan leiden tot een minder fraaie vorm, een stug gevoel of zelfs pijn.


Typen prothesen


Tegenwoordig wordt meestal de zogenaamde getextureerde siliconenprothese gebruikt. Deze heeft een ruw buitenoppervlak met een kleinere kans op kapselvorming (6-7%). Bij de Style 410 prothese, wordt door de fabrikant garantie tegen lekkage gegeven. De Style 410 prothese is een siliconenprothese die een speciaal procédé heeft ondergaan waardoor de siliconen niet meer uit de prothese kunnen lekken. Deze prothese is anatomisch gevormd en geeft de borst natuurlijk aanzien.


Na de operatie


Na de operatie heeft u korte tijd een infuus. Mocht u zich onzeker voelen om met het infuus naar het toilet te gaan, vraag dan een verpleegkundige om assistentie. Na een dag wordt het verband verwisseld. vlak na de operatie kunnen de borsten wat blauw verkleurd zijn. Dit komt door bloeduitstortingen, die na een paar weken weggetrokken zullen zijn. Het litteken kan de eerste tijd rood zijn; dit trekt in de loop der jaren weg. Meestal worden de drains na twee dagen verwijderd; dit is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. Na het verwijderen van de drains kunt u naar huis. Een verpleegkundige leert u de wond te verbinden, zodat u dit eenmaal thuis zelf ook kunt doen.


Risico’s


Voor een goede wondgenezing is het van belang dat u vanaf twee weken vóór de operatie tot minimaal twee weken ná de operatie niet rookt.
De belangrijkste risico’s bij een borstvergrotende operatie zijn een nabloeding of een infectie.
Mocht zich bij u een nabloeding of een infectie voordoen, dan zal uw behandelend chirurg hiervoor maatregelen nemen.


Naar huis


Vanaf  48 uur na de operatie dient u zich dagelijks kort te douchen met Unicura desinfecterende zeep om infectie te voorkomen. Daarna verbindt u de wond met eerst een vet en daaroverheen een droog gaas. Boven de wond kan men Duoderm extra thin gebruiken. U krijgt hiervoor een recept mee naar huis. Het is verstandig om zes weken lang dag en nacht een beha te dragen. In deze periode mag u geen zware lichamelijke arbeid verrichten en ook niet sporten.


Controle


Ongeveer tien dagen na de operatie komt u voor het verwijderen van de hechtingen op de polikliniek. Daarna kunt u weer gewone zeep gaan gebruiken. Na een maand volgt opnieuw een controle.

Voor de operatie Na de operatie
Borstvergroting Borstvergroting
Borstvergroting Borstvergroting

 

Laatste nieuws

Dr.Tan is per 1 januari 2014 gestopt in het Medisch Centrum Jan van Goyen en heeft na 24 jaar daar afscheid genomen van collega's en medewerkers.  Hij gaat van een welverdiende pensionering genieten. Wel kan hij nog adviezen geven en verwijzen naar zijn collega's die zijn werk hebben overgenomen.